donderdag 23 juli 2009

Steeds meer doden in 3 e wereld door roken

In 2030 sterven er wereldwijd veel meer mensen aan aids, door roken en aan verkeersongelukken. De sterfte aan infectieziekten daalt tot 2030 flink, vooral de kindersterfte neemt drastisch af.

Twee onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie ( WHO) hebben een nieuwe voorspelling gemaakt van de ziekten waaraan de wereldbevolking in de komende decennia zal lijden en waaraan de mensen zullen sterven. De cijfers zijn uitgesplitst naar regio, leeftijd en geslacht. De vorige prognose stamde uit 1990. Die cijfers van de inmiddels beroemde Global Burden of Disease gaven een voorspelling tot 2020. Ze worden nog steeds gebruikt, maar zijn verouderd, schrijven de WHO-onderzoekers Colin Mathers en Dejan Loncars in het op internet toegankelijke tijdschrift Plos Medicine.

De drie ziekten waar mensen in 2030 het meest aan lijden zijn aids, depressie en hart- en vaatziekten. Aids staat hoger in deze lijst dan ‘tabaksziekten’ omdat die zijn verdeeld over longkanker, andere vormen van kanker, luchtwegziekten en hartziekten. De belangrijkste doodsoorzaak zijn hartziekten en beroertes. Alleen in de arme landen komt de aids-sterfte ongeveer net zo hoog uit als de hartsterfte. In 2030 sterven bijna 2 miljoen mensen meer door tabaksrook dan aan aids: 8,3 tegen 6,5 miljoen.

De onderzoekers maakten een gemiddeld, een optimistisch en een pessimistisch scenario. In hun gemiddelde scenario gingen ze er bijvoorbeeld vanuit dat in 2030 acht van iedere tien aids-patiënten goede aids-medicijnen slikken. In het optimistische model slaagt ook de aids-preventie. Dat scheelt bijna 3 miljoen doden.

De kindersterfte halveert weliswaar – van jaarlijks 10 miljoen in 2002 naar ruim 5 miljoen in 2030 – maar blijft in het zuidelijke deel van Afrika zo hoog dat de levensverwachting voor mannen er maar net boven de 50 jaar uit komt en voor vrouwen net boven de 55. In 2002 was de levensverwachting voor mannen er ruim 45 jaar, voor vrouwen tegen de 50. De hoogste levensverwachting in 2030 is er voor Japanse vrouwen: 88,5 jaar.

Een vergelijking tussen roken en aids is spectaculair, maar moeilijk. Aids is een ziekte, het gevolg van een besmetting met hiv. Roken is een gewoonte die op den duur veel verschillende ziekten tot gevolg kan hebben. In 2030 is 10 procent van alle overledenen een tabaksdode. De tabaksepidemie verplaatst zich naar de armere landen. Nu sterft 1 op de 3 van alle tabaksdoden nog in het rijke westen, in 2030 is dat nog maar 1 op de 8.


bron: http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.0030442

Geen opmerkingen:

Een reactie posten