donderdag 23 juli 2009

Over zwangerschap, gevolgen voor foetus en heel keline kinderen

1. Zwangere vrouwen, tabak en gezondheid

Het is bekend dat rokende moeders anderhalf tot 3 keer meer kans hebben op een miskraam. Bovendien vergroot roken tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap de kans op aangeboren afwijkingen en is er verhoogde kans op voortijdige beëindiging van de zwangerschap door vroeggeboorte. De baby krijgt minder zuurstof en voedingsstoffen en groeit niet volgens het vooropgestelde ritme. De ijzeropname vermindert doordat de opname van vitamine C afgebroken wordt door het roken. Hierdoor is het geboortegewicht van deze kinderen gemiddeld 200 gram lager. Dit kan op zich tot gevolg hebben dat de baby minder sterk is en in de problemen kan komen tijdens de bevalling. Het rookgedrag van de moeder vermindert de toeschietreflex tijdens de borstvoedingsperiode door vernauwing van de bloedvaten in de borst. De hoeveelheid moedermelk van rokende moeders is minder en de melk smaakt minder lekker.

2. Jonge kinderen, Passief roken en gezondheid

Baby’s en kinderen die in een rokerige omgeving slapen, hebben twee keer zoveel kans op wiegendood. De schadelijke stoffen uit tabaksrook zorgen ervoor dat de weerstand van kinderen met rokende ouders vermindert. Daarom zijn kinderen van rokende ouders vaker ziek en moeten ze meer naar de arts dan kinderen van ouders die niet roken. Kinderen die opgroeien in een rokende omgeving hebben meer kans op oorontstekingen, luchtwegeninfecties, astma en leer- en gedragsproblemen.

Passief roken lijkt ook zeker een belangrijke omgevingsfactor te zijn voor het ontwikkelen van astma, vooral tijdens de eerste twee levensjaren van het kind maar wellicht ook tijdens de zwangerschap.


Binnenmilieu

Gezonde lucht is essentieel om te leven. Tijdens je leven bepaalt de mate waarin je efficiënt kan ademen (voldoende zuurstof opnemen en voldoende CO2 afgeven) of je een kwaliteitsvol en lang leven zal hebben. In Vlaanderen brengen personen gemiddeld 85% van de tijd binnen door en voor kleine kinderen is dit vaak nog meer. Om gezonde lucht te kunnen inademen is het dan ook essentieel om gezonde lucht in je woning te hebben. Daarom is het heel belangrijk om te werken aan een goede kwaliteit van de lucht in je woning, het binnenmilieu.

Deze luchtkwaliteit in je woning kan je verbeteren door goed te ventileren en te verluchten op momenten dat je veel verontreinigende stoffen in de lucht vrijgeeft, bijvoorbeeld als je schildert, schuurt, kookt,... Typische bronnen van verontreiniging in het binnenmilieu zijn schimmels, de huisstofmijt, koolstofmonoxide (=CO), asbest, ongedierte,....

In woningen waar gerookt wordt, is tabak bijna altijd de grootste vervuiler, met de zwaarste gevolgen voor de gezondheid. Door de Vlaamse Gezondheidsraad werd tabaksrook al in 2001 geklasseerd als deel van de “zeer belangrijke agentia” in de categorie "vervuilende stoffen binnenshuis", vooral wat betreft kanker en ontstekingen van de luchtwegen. Bij deze klassering van de agentia werd rekening gehouden met onder andere het aantal gevallen van een aandoening door deze stof, de ernst van de aandoening en het verlies aan kwaliteit van het leven. Daarom werd werking rond “passief roken” als prioritaire activiteit bestempeld (Vlaamse Gezondheidsraad, 2002).

Ook Toezicht Volksgezondheid geeft aan dat tabaksrook één van de belangrijkste elementen is die de luchtkwaliteit in onze woningen bepaalt (Tilborghs et al., 2009). Verder geeft het Steunpunt Milieu&Gezondheid aan in het rapport van de opvolgstudie “Astma en allergie” aan dat “op basis van het literatuuronderzoek wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen kunnen worden gedaan voor maatregelen die ouders kunnen nemen ter preventie van astma en allergie bij hun kind. Voorbeeld van een gestaafde primaire preventiemaatregel is het vermijden van blootstelling aan passief roken zowel tijdens de zwangerschap als in het latere leven en het langdurig toedienen van borstvoeding.”(Desager et al., 2008).

bron: http://www.rooknietbijmij.be/index_c.cfm?Id=18

http://www.rooknietbijmij.be/index_c.cfm?Id=19



Conclusie: Als dit a.s. moeders niet motiveert te stoppen , wat dan wel??

Geen opmerkingen:

Een reactie posten